Meny

KLP-listen oppdatert: Vi følger BP-saken, men ingen utelukkelser

Heldigvis var det ingen selskaper som vi ser oss nødt til å ekskludere i denne halvårlige oppdateringen av våre investeringer. KLP-listen ble offentlig i dag, og vi har tatt inn selskapet McDermott International i våre porteføljer igjen. Bygg- og anleggsselskapet har nå solgt all sin kjernevåpenvirksomhet og fokuserer på offshoreanlegg.

Derimot er det endringer i KLPs observasjonsliste. Siden utblåsingen på riggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen i april, har KLP fulgt saken og de involverte selskapenes tiltak – og nå står altså BP og partneren Anadarko Petroleum formelt på observasjonslisten. Det betyr at vi følger saken videre og kommer til å ha kontakt med selskapene for å være sikker på at selskapene gjør det de kan for å redusere risikoen for fremtidige ulykker. Vi ser også frem til at utredningskommisjonene som er tilsatt som skal komme med sine konklusjoner i begynnelsen av neste år.

Spørsmål til KLP-listen, kriteriene våre eller annet? Still spørsmålene her på bloggen nå! Du kan også ta kontakt per e-post eller telefon.

Heidi

2 kommentarer

  1. Marte sier:

    Hei, fint med blogg. Kan dere redegjøre i korte trekk for hvordan KLPs samfunnsansvarsstrategier skiller seg fra andre etiske investeringstiltak i Norge (Pensjonsfondet Utland etc). Praktiserer dere positiv screening? Altså ikke bare eierskapsutøvelse, eksludering og uttrekk?

    1. Hei Marte! Hyggelig at du liker bloggen og takk for gode spørsmål! KLPs strategi for ansvarlige investeringer er ganske lik Statens pensjonsfond – Utland med tanke på det å utelukke selskap og det faktum at vi er åpne om hvilke selskaper det gjelder og begrunnelsen for det. Der skiller KLP og Statens pensjonsfond seg fra mange andre.

      I forhold til positiv screening ser vi foreløpig ikke at dette er et godt alternativ for oss. Vår strategi så langt er at alle våre fond er underlagt samme retningslinjer. I tillegg investerer KLP i hovedsak passivt, dvs. følger en indeks for å levere markedsavkastning. Positiv screening innebærer ofte en høyere kostnad og/eller risiko, og da må man oppnå en høyere avkastning for å kunne forsvare dette. De analysemetoder og datagrunnlag som brukes for positiv screening per i dag er ikke fullt utviklet – det varierer veldig hvor mye og hva selskaper rapporterer om. Derfor er det ikke gitt at det er de beste selskapene det blir investert i. Når det er sagt, er det mange forskjellige strategier for positiv screening og mye som skjer der ute nå, så det blir spennende å følge utviklingen. Spør gjerne igjen dersom du vil diskutere denne tematikken videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *