Meny

Land for land-rapportering fra et finansielt ståsted

Én av brikkene i arbeidet mot kapitalflukt som miljø- og utviklingsminister Erik Solheim skriver om i sitt gjesteblogginnlegg, er den så kalte land for land-rapporteringen for olje-, gass- og gruveselskaper. Den handler om at selskap skal rapportere for eksempel reserver, inntekter, samt skatter og andre avgifter man betalt til myndigheter – separat for hvert land som selskapet opererer i.

Det er som kjent et problem at mange land med store naturresurser forblir fattige. Kapitalen kommer ikke befolkningen til gode, men går ut av landet eller i lommene på statsledere. Land for land-rapporteringen kan bidra til at myndigheter og selskaper stilles til ansvar for hvordan midlene blir brukt.

At KLP som investor har engasjert seg i dette, bunner også i at land for land-rapportering har en finansiell nytte. Rapporteringen gir informasjon som er viktig for verdi- og risikovurderinger av selskaper. Les mer om dette og undersøkelsen blant selskapsanalytikere som vi har gjort, i vår SRI-rapport.

I dag er det inget internasjonalt krav på slik rapportering, men det vurderes om land for land-rapportering bør inngå i den vanlige internasjonale regnskapsstandarden. EU har også en høring ute og vurderer et slikt krav. Høringsfristen er 22. desember – dere rekker fortsatt å sende inn deres innspill!

I sommer vedtok man i USA at børsnoterte selskap skal rapportere land for land, og Hong Kong-børsen krever siden i våres også rapportering på betalinger til myndigheter når nye selskaper skal børsnoteres. Det skjer ting med andre ord! Vi kommer til å skrive mer om saken, så dere kan følge utviklingen her på bloggen.

Heidi

1 kommentar

  1. Tilbaketråkk: Seminartips | KLP Blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *