Meny

Bedriftnettverk åpner opp for interesseorganisasjoner

Det nordiske Global Compact -nettverket er ett av de første av FNs Global Compact-nettverk som ble etablert. Det er det eneste som innbefatter flere land og det er ett av to som ikke er åpent for andre organisasjoner enn bedrifter. Sist uke var det duket for det halvårlige møtet og ett av temaene som ble debattert var om nettverket skal være åpent for interesseorganisasjoner og offentlig sektor, eller forbli et bedriftsnettverk.

Resultatet etter stemmesedlene var talt opp var et klart JA. Det var likevel ikke et ubetinget ja. I første omgang åpnes det for en to års prøveperiode. Hvorfor? Jo, fordi nettverket har vært en arena hvor representanter for Nordens største virksomheter og deres leverandører, uten frykt for lekkasjer eller fordømmelse, har diskutert store og vanskelige utfordringer knyttet til samfunnsansvar. Være seg korrupsjon, smøring, varsling, sosial dumping, krav og oppfølging av leverandører, myndighetsreguleringer, lobby, risikokartlegging, eierskap og ansvar i egen organisasjon, rapportering og integrering, osv. Det er ingen tvil om at interesseorganisasjoner og myndighetsorganer kan tilføre disse diskusjonene verdi, men vil man klare å bevare åpenheten rundt dilemmaer, avveininger og hvor man som bedrift kommer til kort? Spørsmålet er på mange måter om bedriftene i nettverket vil klare å stole på sine interessenter, om interessentene kan komme med konstruktive bidrag, og hvorvidt interessentene ser verdien av å ikke utnytte blottlagte svakheter.

Jeg ser begge sider av saken, men stemte ja. Det er gjennom åpenhet og dialog at KLP kan forbedre vårt samfunnsansvar. Vi er avhengig av gode spørsmål, gode ideer og gode debatter. Her må alle tørre å trå til for å sikre en bærekraftig samfunnsutvikling!

Hilsen Eli

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *