Meny

Rio +20 – vil bedrifter vise vei?

Ideen om en ’møteplass’ der verdens ledere, fra både myndigheter og bedrifter, diskuterer bærekraftig utvikling er nobel, spennende og visjonær. Men er den realistisk? Bli med til Rio så får du se.

Det startet i Rio med Brundtland-rapporten Vår felles fremtid i 1992. Det var da begrepet bærekraftig utvikling ble lansert. Nå har vi kommet til Rio + 20 – FNs oppfølging som finner sted i juni 2012. Konferansen tar mål av seg til å sette agendaen for bærekraftig utvikling de neste tiårene. Et stort antall statsoverhoder mobiliseres for å sikre politisk støtte for bærekraftig utvikling. (Og de har sågar utsatt konferansen en ukes tid, slik at statsoverhodene ikke skal måtte velge mellom Dronning Elisabeths 85 års feiring og toppmøtet i Rio – utvilsomt klokt!).

Denne gangen er bedriftenes bidrag og rolle i en bærekraftig samfunnsutvikling også satt på agendaen – og mange setter større litt til bedriftenes samfunnsansvar enn til statsledernes mulighet til å enes.

Corporate Sustainability Forum
Med FNs Global Compact i førersetet vil Rio +20 Corporate Sustainability Forum finne sted uken før toppmøtet. Konferansen anslås å samle 1000 administrerende direktører, 300 institusjonelle investorer, 300 ledere innen akademia, 30 børsledere, 50 byer, i tillegg til sivilsamfunn, FN-organer og myndighetsrepresentanter.

Målet er å styrke bedriftenes bidrag til en bærekraftig utvikling globalt, ved å ha fokus på skalering og implementering av samfunnsansvar og innovasjon. Temaer som vil bli diskutert innbefatter:
• Energi og klima
• Jordbruk og matproduksjon
• Biodiversitet
• God virksomhetsstyring og anti-korrupsjon
• Urbanisering og byer
• Ansvarlige investeringer

Disse temaene skal danne grunnlaget for møter mellom næringsliv og myndigheter og sivilsamfunn. Beste praksis prosjekter skal løftes frem, og strukturelle utfordringer og muligheter knyttet til bærekraftig strategi og innovasjon skal diskuteres.

Norges bidrag
Hva kan og bør være bidrag fra Norge? Det har ikke jeg svar på. Fortsatt er det nok usikkert hvilke representanter fra norske myndigheter som vil stille, hvilken agenda de vil ta med seg, om de vil være tilstede på Rio +20 Corporate Sustainability Forum. Det er også usikkert hvilke andre organisasjoner fra Norge som vil være tilstede, og ikke minst – i hvilken grad norske bedrifter vil delta og diskutere hva som skal til for å styrke bedriftenes bidrag til en bærekraftig utvikling globalt. Det blir spennende å se hvilke brikker som faller på plass i tiden fremover!

Hilsen Eli

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *