Meny

Statens pensjonsfond utelukker, Yara inngår joint venture

Det ble nylig offentliggjort at Statens pensjonsfond – Utland har utelukket selskapene FMC og Potash. Etikkrådet konkluderer med at import av fosfat fra Vest-Sahara bryter med retningslinjene. Det er i tråd med de vurderinger KLP har gjort og selskapene er allerede utelukket fra våre investeringer.

Jo flere investorer vi er som setter press på selskapene, jo større er mulighetene for å få til endringer. Og endringer, det får vi (investorer, myndigheter, frivilligorganisasjoner og andre) til. Wesfarmers er et annet selskap som er utelukket fra KLPs investeringer med samme begrunnelse og som vi har hatt dialog med. Wesfarmers bygger nå et nytt anlegg som gjør at selskapet klarer seg uten fosfaten fra Vest-Sahara og stopper dermed importen. Og faktum er at FMC, som SPU nå har utelukket, i november 2010 annonserte at de legger ned virksomheten som bruker fosfaten. Men før vi tar inn selskapet i våre porteføljer igjen, ønsker vi at selskapet får på plass en policy for etikk og menneskerettigheter for å hindre fremtidige etikkbrudd.

Tirsdag kom en pressemelding fra Yara om at selskapet inngår en joint venture-avtale med det statlige marokkanske selskapet OCP – selskapet som utvinner den kritikkverdige fosfaten fra Vest-Sahara. Vi har sendt en hendvendelse til Yara angående saken og hvordan Vest-Saharaproblematikken er ivaretatt i joint venture-avtalen.

Hvis du vil vite mer om problematikken rundt Vest-Sahara, les den som alltid informative tilrådningen fra Etikkrådet.

Hilsen Heidi og Jeanett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *