Meny

Canada trekker seg fra Kyoto: trist og skuffende!

Tidligere denne uken roste vi Finland og Helsinki for banebrytende beslutning om å si nei til skatteparadiser. I dagens lederkommentar i DN kan vi lese om et annet land som desverre skuffer stort. Mandag offenltiggjorde den kanadiske miljøvernministeren at Canada trekker seg fra Kyoto-avtalen. Det er oppsiktsvekkende at et land trekker seg fra en internasjonalt forpliktende avtale.  

Vi er også enig med DN at dette byr på en spesiell utfordring for Norge – tatt i betrakning Norge og Statoils klimaintensive interesse i utvinningen av landets oljesand. Det eneste som kan forsvare denne oljesandutvinningen er at den gjøres på en ansvarlig måte som ivaretar internasjonale og nasjonale klimahensyn. Dette vil nå bli vanskligere og det vil pålegge Statoil et betydelig større ansvar for å sikre at nettopp dette skjer.

I 2009 holdt vi et innlegg på Statoils generalforsamling om nettopp dette tema. Mandagens hendelse har bare aktualisert dette.

Hilsen Jeanett

2 kommentarer

  1. Canada har opptrådt svært uansvarlig i de internasjonale forhandlingene gjennom flere år. Det er jo vanlig å innføre ulike former for sanksjoner mot land som bryter internasjonalt rett. Kyoto er en juridisk forpliktende klimaavtale. Kanskje burde Norge også vurdere visse moratorier mot Canada?

    1. Hei Erik,

      Godt poeng. Vi får håpe Norge og verdenssamfunnet reagerer. Viktig for å sikre respekt for internasjonal rett.

      Hilsen Jeanett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *