Meny

Åpent for norske selskaper i Myanmar

I flere år har vi fulgt våre investeringer i selskaper som har virksomhet i Myanmar (Burma) ekstra nøye. Vi har søkt dialog med selskapene og stilt kritiske spørsmål om deres ansvar for å ivareta menneskerettigheter i et land styrt av en militærjunta.

Den seneste tid har det kommet den ene positive meldingen etter den andre. En sivil regjering med helt andre ambisjoner er på plass, en lovlig opposisjon har fått et handlingsrom, den lange borgerkrigen ble avsluttet med en fredsavtale tidligere i år og flere politiske fanger ble for få uker siden løslatt – for å nevne noen eksempler på Myanmars skritt mot demokrati.

På bakgrunn av den gledelige utviklingen har utenriksdepartementet nå i januar fjernet sin oppfordring til norske selskaper om ikke å handle med landet (men Norge er fortsatt tilsluttet EUs sanksjoner som medfører forbud mot investeringer i utvalgte sektorer).

Nylig hadde vi en samtale med olje- og gasselskapet Total om deres virksomhet i Myanmar og hvordan de ser på utviklingen i landet. Total har i mange år og under hard kritikk, drevet olje- og gassutvinning i landet.  De bekrefter de positive signalene og gir eksempler som gjør oss optimistiske. ”Vi har sett forandringer som var utenkbare bare for seks måneder siden,” sier de. De forteller om folk i gatene som er mer åpne og som tør å gi uttrykk for meninger, om en økt synlighet for opposisjonspolitikere, om det økende antallet utenlandske selskaper som reiser inn for å se på forretningsmulighetene. Interessen går også omvendt. Totals myanmarske partner reiste tidligere ikke ut av landet, men er nå svært interessert i hva som skjer i utlandet – spesielt i europeiske selskaper som man hatt begrenset kontakt med under sanksjonstiden.

Selv om mye gjenstår er det viktig å anerkjenne de positive skrittene som er tatt og derfor er det bra at oppfordringen om ikke å handle med Myanmar er fjernet. Landet trenger investeringer og handel for å sikre videre utvikling. Samtidig er det viktig at de norske selskaper som nå går inn er ekstra varsomme for ikke å medvirke til menneskerettighetsbrudd eller korrupsjon. På den måten kan bedriftene gi et virkelig betydningsfullt bidrag til et fremvoksende demokrati.

Hilsen Heidi og Jeanett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *