Meny

Lov om åpenhet i leverandørkjeden

Hvem skulle ha trodd at Arnold Schwartzenegger skulle bli guvernør i California? Og hvem skulle ha trodd at han skulle bli sittende i flere perioder, eller at han skulle bli kjent for å innføre særegne reguleringer for å fremme miljøhensyn? Ikke jeg i alle fall! Nå er jeg nok en gang overrasket. Denne gangen over en ny lov, The California Transparency in Supply Chains Act eller loven om transparens i leverandørkjeden.

Pionerene Nike og Adidas
Rasjonalet for åpenhet i leverandørkjeden er at åpenhet fører til færre brudd på etikk og arbeidstagerrettigheter. Både ved at ’alle’ kan fungere som vaktbikkjer og ved at bedrifter vill ta større ansvar for arbeidsvilkår hos leverandørene. Eiere av butikker og merkevarer i vesten har hovedsakelig argumentert mot ved å si at valg av leverandører er forretningssensitivt. Nike og Adidas var de første kjente merkene som i 1995 offentliggjorde liste over alle sine leverandører. Det fikk mye publisitet.

Den nye loven gjelder alle bedrifter i California med omsetning over 100 millioner dollar, blant annet Hewlett-Packard, McKesson, PG&E, Levi Strauss, Gap og Safeway. Det kreves ikke full innsyn, men bedriftene må publisere informasjon om hvorvidt bedriftene jobber med etikk og arbeidstagerrettigheter i leverandørkjeden på sin hjemmeside, for eksempel hvorvidt de stiller krav, om leverandørene bekrefter at de etterlever kravene, om det er iverksatt tiltak for å forhindre menneskehandel og tvangsarbeid etc. Formålet er at forbrukerne skal kunne ta bedre valg, men det har vært merkelig stille rundt den nye loven og mye tyder på at forbrukere ikke har fått med seg lovendringen.

For eller imot regulering
Et spørsmål som stadig debatteres er hvorvidt samfunnsansvar skal defineres som det ansvar og de tiltak en bedrift iverksetter utover det lovpålagte, eller om samfunnsansvar også omfatter overholdelse av gjeldene regelverk. I forlengelsen diskuteres for og imot regulering av områder innen samfunnsansvar. Generelt er jeg positiv til reguleringer som fører til mer åpenhet og mer tilgjengelig informasjon fra alle, og Californias nye lov virker som et spennende prøveprosjekt.

Hilsen Eli

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *