Meny

Ti år med etikk

Det er nå ti år siden KLP etablerte etiske kriterier for alle sine investeringer. Blant annet kjente navn som Nestlé, Unilever, Coca-Cola og KIA Motors sto på KLP-listen over ekskluderte selskaper da den for første gang ble offentliggjort i desember 2002. Siden den gang har det kommet mange nye navn på listen. Mange selskaper har også ryddet opp og forbedret sin praksis slik at de er investerbare igjen. I løpet av de ti årene har dette vært tilfelle for 43 selskaper.

Eurosif – den europeiske bransjeorganisasjonen for ansvarlige investeringer – kartlegger hvert andre år hvordan kapitalen i Europa forvaltes og den siste rapporten ble publisert nylig. I 2002 var det kapital tilsvarende 1 349 milliarder kroner som var gjenstand for etiske eksklusjoner. I dag er tallet 28 079 milliarder kroner, noe som tilsvarer nesten 28 prosent av all europeisk kapital til forvaltning.

Dette er en formidabel utvikling og et resultat av at det i dag er vanskelig for investorer å forsvare investeringer i selskaper som produserer ulovlige våpen eller begår menneskerettighetsbrudd. «Det er veldig positivt at flere investorer velger å bruke et så viktig og sterkt virkemiddel som utelukkelse når det er nødvendig,» sier Jeanett i gårsdagens pressemelding. Uttrekk er ett av flere virkemidler vi og andre investorer bruker i vår eierskapsutøvelse.

Det er hyggelig med jubileumsfeiring da årene har ført noe godt med seg og utviklingen går i den retning man ønsker. Eurosif-studien er et bevis for dette, nemlig at en stadig større andel av investorene har ansvarlig og bærekraftig forvaltning på dagsorden. Nå er det bare å stå på videre slik at vi har en grunn til å feire også etter de ti neste.

Hilsen Heidi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *