Meny

Jobbreise utenom det vanlige

Vanligvis er det lite reising i min jobb. Kontorrotte med musearm…
Men av og til tar jeg turen til våre nordiske naboland eller til og med til andre europeiske land for å snakke på konferanser og samle gode ideer og nye kontakter. Men så dukket det opp en sjanse utenom det vanlige; studietur til Israel og Palestina.

Min primære oppgave som direktør for samfunnsansvar i KLP er å integrere samfunnsansvar i våre forretningsprosesser. KLP har 800 ansatte i Norge, og et par i Sverige og Danmark. Det betyr at min jobb først og fremst er i Norge og handler om vår forretning her. Likevel har vi jo en verdikjede som strekker seg utover Norges grenser. Både gjennom innkjøp og investeringer. Bedrifters mulige medvirkning til brudd på internasjonale normer er et tilbakevendende tema for investorer, interesseorganisasjoner, myndigheter og andre.

Oppfølging av selskaper vi har investert i, skjer også hovedsakelig fra kontorpulten – av Jeanett og Heidi som jobber med ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning. De forbereder sakene og legger frem sine anbefalinger til KLP om vi bør ekskludere (dvs selge sine aksjer) i et selskap, eller også reinkludere et selskap som er utelukket fra vår investeringsunivers. Sakene blir behandlet i et internt forum for ansvarlige og bærekraftige investeringer med representanter fra både kapitaleier og kapitalforvalter. Men i det daglige handler det om dialog med selskapene: hva gjør de for å rette feil, forbedre prosesser, implementere retningslinjer eller øke sin åpenhet?

Hva gjorde vi i Israel og Palestina?
Vi hadde over 15 møter på 5 dager. Ikke bare med bedrifter KLP har investert i eller har ekskludert, men også med et bredt spekter av interesseorganisasjoner, næringslivsorganisasjoner og myndigheter. Målet var å forstå mer og ha bedre grunnlag for dialog med selskaper som opererer der og vurdere uttrekk eller reinkludering av selskaper som kan være medvirkende til brudd på internasjonale normer.

Vi hadde totalt 1 time til sighseeing og resten av tiden var det fullpakket program. Vi reiste fra møte til møte i Jerusalem, Ramallah, Jericho, Bethlehem, Tel Aviv, Efrat (en bosetting) og Jordandalen. Området er lite og avstandene små, men fra Tel Aviv (en moderne turist og badeby) til Jordandalen (et jordbruksområde) var forskjellen så stor at det føltes som om vi reiste gjennom både tid og verdensdeler. Vi snakket altså med representanter fra flere sider i konflikten mellom israelere og palestinere, for her er det ikke snakk om kun to syn på saken, men mange.

Virkeligheten er sjelden svart/hvit, og situasjonen til selskapene vi møtte viser hvor komplisert det kan være å fatte beslutninger fra kontorpulten i Oslo. Hvor trekker vi egentlig grensen?  Svarene gir seg ikke selv, men en tur som dette gjør oss definitivt i bedre rustet til å ta gode beslutninger.

Og et lite tips til bedrifter; her er det mange forretningsmuligheter – ikke bare utfordringer. Men for å unngå mulig medvirkning til brudd på internasjonale normer, med referanse til FN-resolusjoner og OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper, er det nok nyttig med en studietur eller to..

Korte historier fra reisen har Heidi og jeg lagt ut på facebook og twitter, men vi vil også dele flere refleksjoner og historier fra turen her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *