Meny

Det er rom for alle, men er det rom for alt?

Sommeren nærmer seg og debatten i mediene om tigging blusser opp. Er det relevant for finanskonsernet KLP?

– ”Jeg har sluttet å gi penger til tiggere”, sa nylig Ole Martin Moen, doktorgradsstipendiat i etikk fra Universitetet i Oslo, til Aftenposten Debatt. Han beskriver sin tidligere lave terskel for å gi til tiggere han passerte, uanfektet av argumentasjon som at han dermed gjorde tigging mer lukrativ, og at penger godt kunne ende opp med å finansiere organisert kriminalitet. Observasjon av egen og andres adferd førte han likevel fram til følgende konklusjon: ”Dersom du gir penger til tiggere på impuls, er sannsynligheten stor for at du gir til de som vekker sympati eller skyldfølelse – ikke til de som har et mindre egnet utseende, ikke kan noen «triks» og sitter på mindre lukrative gatehjørner.” I hans øyne er det å gi til tiggerne på gaten blitt direkte ”uetisk”.

Vi som ser tiggeren på gaten, vender ofte refleksjonene ryggen. Andre kommer ikke så enkelt fra det. For hva gjør for eksempel KLP Eiendoms senterleder for renommerte Paleet i Karl Johans når det bare er en er glassdør mellom tiggerne på utsiden og kundene på innsiden?

Øystein Aurlien, Paleets senterleder, vil gjøre jobben sin og sikre kunder og besøkende en god opplevelse. Han vil også gjøre noe for de som ikke har det så bra.

I april tok Øystein initiativ og inngikk et samarbeid med Kirkens Bymisjon. For hvert medlem som verves til Paleets kundeklubb (STAS) i år, vil ti kroner gå til Bymisjonens arbeid for rusavhengige og andre som sliter i Oslo sentrum. På denne måten er det mulighet for å gi tieren til de som kan organisere hjelpetiltak og sørge for å nå de som trenger det aller mest.

Senterlederen mener eiendomsaktører som KLP har et viktig ansvar for å gjøre hovedstadens kjerne til et godt sted å være og at det ikke nytter å overse problemene. Noe av sjarmen ved å handle i sentrum er at du har mangfoldet og livet som du ikke får på et kjøpesenter. Det er en del av opplevelsen. Men aggressiv tigging er blitt en stor utfordring, sier Øystein, som også er styreleder for Strøksforeningen Studenterlunden.

Nå inviterer han til debatt og provoserer bevisst med overskriften ”Det er rom for alle, men er det rom for alt i sentrum av Oslo?” 8. mai kommer byrådsleder Stian Berger Røsland til debatt hos Oslo Handelsstands Forening, der han skal diskutere problematikken rundt romfolket med bla Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon og Bjørn Åge Hansen fra politiet.

Stålsett sa tidligere at utlendingene som har kommet fra Romania og andre land for å livnære seg ved tigging i Norge er et definitivt tegn på økt globalisering, med økt mobilitet kombinert med økende sosiale og økonomiske forskjeller.” Tigging er med andre ord prisen vi nordmenn betaler for å være både rik og synlig i denne verden». Han ender allikevel til slutt opp med det ubesvarte spørsmålet: ”… å hjelpe den andre med hva? Med å bli sittende enda bedre fast i hjelpeløshet? I å bli fast i et reisende liv som rekrutterer stadig nye generasjoner til midlertidighet og tilfeldighet?”

Når KLP Eiendom, som en av Norges største eiendomsforvaltere, tar initiativ til å bidra er det en naturlig del av vårt samfunnsansvar. Vi skal ikke bare bidra med støtte, men også med debatt – så del gjerne dine meninger!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *