Meny

”Tenk – Spis – Spar”

Allerede i 1972 ble det på FN’s miljøvernkonferanse i Stockholm bestemt at miljøarbeid skulle få sin egen dag, og denne har blitt markert verden rundt den 5.juni. Hvert år settes fokus på et konkret tema.

Årets kampanje i sammenheng med den internasjonale miljødagen heter Think-Eat-Save, oversatt Tenk-spis-spar og tar sikte på å minske mengden mat som kastes. Formålet kan ved første øyekast virke sekundært sammenlignet med mange andre miljøutfordringer, men her skal det ikke mye til for å bli overbevisst over alvoret:

Hvert år kastes 1,3 milliarder tonn mat! Dersom mat kastes betyr det at alle ressurser som ble brukt i produksjonen av denne maten er bortkastet. For eksempel trenges det ca. 1000 liter vann for å produsere 1 liter melk.

Miljødagens tema er en god anledning til å se litt nærmere på hvordan det står til i egen kantine. KLP personalrestauranten drives av Sodexo, en av verdens største leverandører av måltidstjenester som hver dag serverer millioner av måltider i til sammen 80 land.

Det er gledelig å kunne konstatere at Sodexo ble ISO-miljøsertifisert i 2012. For å oppnå miljøsertifiseringen måtte både Sodexo sentralt og alle avdelingene sette seg mål for blant annet å utnytte råvarene på en effektiv måte og dermed redusere matavfall. Sodexo har i tillegg startet The Better Tomorrow Plan, som gjelder bærekraftige produkter. Det innebærer at også personalrestauranten hos KLP har fokus på ikke å servere produkter som har skadelig påvirkning på miljøet. Dette gjelder særlig fisk, der det er viktig å bruke den riktige produsenten.

Allerede i 1999 tok Sodexo i USA initiativet til et prosjekt som fikk navnet Stop Hunger. Sodexos egne ansatte går sammen med ideelle organisasjoner, samt engasjerte kunder og leverandører, og gir støtte til de som virkelig trenger det i lokalsamfunnet. I Norge inngikk Sodexo AS sommeren 2004 et langsiktig samarbeid med Kirkens Bymisjon, og støtter organisasjonen gjennom året i form av matvarer, tjenester, frivillig arbeid og direkte pengestøtte.

Kildesortering er på plass i hele KLP-huset og dermed også etablert i personalrestauranten. Matavfallet som samles blir til bio-gass-drivstoff for bussene i Oslo. En liten kuriositet er at til og med små ubrukte salt- og pepperposer blir samlet inn igjen etter lunsjen. Og bør det ikke være en selvfølge at de ikke kastes som restavfall!

Som med alle andre spesielle temadager er det av betydning å ha disse dagene for å øke fokuset på temaet, men samtidig er det viktig å huske på at selve gjennomføringen skjer i alle resterende 364 dager av året. Så TENK før du SPISER og SPAR miljøet – hjemme eller på jobb, og kanskje også din kantine har godt av å komme i miljøsøkelyset!

Hilsen Tanja Høvin
Samfunnsansvar i KLP

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *