Meny
BanKiMoon

#CWNYC – Climate Week New York City

Denne uken møtes verdens ledere for klima. De skal sammen forberede seg til neste års klimatoppmøte i Paris. De bør kun ha ett mål og det er å oppnå enighet om en global klimaavtale. En avtale som sikrer togradersmålet. En avtale som gir en pris på utslipp av CO2.

 

KLP var så heldige å få delta på den første dagen av klimauken i New York. Dagen var fantastisk. Et unisont opprop for klimahandling, NÅ!, fra USAs utenriksminister John Kerry, FNs General-sekretær Ban Ki-moon, Verdensbankens president Jim Yong Kim, Virgin-gründer Sir Richard Branson, Apple konsernsjef Tim Cook og mange, mange flere. Ban Ki-moon kom med en direkte oppfordring til investorer om å trekke investeringer fra fossil energi. Det er, i min mer enn 15 år lange tid i denne bransjen, første gang FNs generalsekretær kommer med en slik oppfordring.

Søndag marsjerte flere hundre tusen for klima i New Yorks gater. En unik marsj, ikke en demonstrasjon, men en positiv marsj for handling NÅ.

Flere av verdens største selskaper – flere i KLPs portefølje – har sammen lansert initiativet #RE 100. Selskaper som H&M, BT, IKEA, Nestlé, Philips med flere har forpliktet seg til å drive sin virksomhet på 100 prosent fornybar energi innen 2020. Tøft og ambisiøst! Initiativet jobber for at 100 av verdens største selskaper slutter seg til løftet frem til neste års klimatoppmøte i Paris.

Senere i uken har det kommet sterke appeller fra flere kanter – fra verdensledere som Obama til kjendiser som Leonardo Di Caprio. Norske politikere og toppledere deltar også, og Statoil er blant selskapene som går i front og ber politikere få på plass en reell pris på utslipp av CO2. Bra!

Vi har reist videre fra NYC til en stor årlig FN-konferanse for ansvarlige investeringer i år i Montreal: UN PRI in Person. Her har ledende investorer som blant annet nederlandske PGGM, franske ERAFP, og amerikanske CalPERS og Calvert Investments fulgt opp klimaengasjementet og forpliktet seg til årlig å måle og publisere sitt karbonavtrykk på investeringsporteføljene. Investorer som franske FRR, svenske AP4 og FNs pensjonsfond vil investere etter nyutviklede lavkarbonindekser fra MSCI.

Og det kraftige signalet til handling fra alle hold er nødvendig. For utslippene øker, og økte med 2,5 prosent i 2013. Det kan ikke fortsette. Og selv om en global klimaavtale kan være vanskelig å nå, ser det ut til at snøballen har begynt å rulle.

I KLP tar vi alt dette til oss, og med oss, i vårt arbeidet med ytterligere å styrke integrasjon av klimahensyn i vår virksomhet og i våre investeringer. KLP har allerede betydelig investeringer i fornybar energi, jobber daglig for en grønnere eiendomsportefølje og arbeider for å påvirke selskaper til å tilpasse seg et lavkarbonsamfunn. Men utfordringen og samfunnet krever at vi gjør mer. Vi skal gjøre mer.

Hilsen fra NYC og nå, Montreal,

Annie og Jeanett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *