Meny
tva_plakat

Vann og investeringer

Idag er NRKs TV-aksjon. Vi håper alle har hatt besøk av en bøssebærer og gitt et bidrag til en viktig sak. KLP støtter også TV-aksjonen noe vi nylig skrev om her på bloggen.

Som investor er vi også opptatt av vann. Vi skal ikke påberobe oss et særskilte arbeide for denne viktige ene av verdens utfordringer. Men, det vi ser er at vann ofte har en sentral rolle i mange etiske problemstillinger knyttet til selskaper og investeringer.

Mange gruveselskaper er utelukket fra våre investeringer på grunn av alvorlig miljøskade. For å vurdere selskapers potensielle medvirkning til alvorlig miljøskade er det sentralt om aktiviteten er en fare for menneskers liv og helse. Gruveaktivitet som medfører massiv forurensing av naturlige elvesystemer og grunnvann truer dramatisk mennesker liv og helse. Nettopp derfor er vann en viktig del av begrunnelsen for slike uttrekk.

Monsanto har tidligere vært utelukket. Årsaken var alvorlig miljøskade på grunn av massiv kjemikalieforuresing i Storbriatania. PCB ble da funnet i jord, vekstliv og både overflate- og grunnvann.

For tiden vurderer vi selskaper knyttet til bomullsproduksjon i Usbekistan. Bakgrunnen er forholdene i landet når det gjelder bomullsproduksjon og barne- og tvangsarbeid. Men; som NRK også nylig skrev om er ikke barne- og tvangsarbeid det eneste problemet med bomullsproduksjonen i regionen. På få tiår har produksjonen også forårsaket en av nåtidens mest alvorlige miljøkatastrofer. Aralsjøen var en gang verdens 4. største innsjø, nå er den nærmest forsvunnet.

Også i begrunnelse for KLPs uttrekk av TEPCO var vann sentralt. Massive menger vann blir brukt til å kjøle ned reaktorene på kjernekraftverket i Fukoshima. Enorme megder radioaktivt vann lagres nå på området i tanker. Tankene og oppsamlingsvernene er ikke tilstrekkelig slik at betydelig mengder forurenset vann slippes ut.

Dette er bare noen eksempler på hvordan vann også er et aktuelt tema for oss som investor. Tilgangen til rent vann er en stor utfordring i verden og den møter stadig nye trussler. Vi er glad for dagens tema fra Kirkens Nødjelp og TV-aksjonen. Vi skal fortsette å fremheve viktigheten av rent vann for mennersker liv og helse gjennom våre investeringer.

Hilsen Jeanett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *