Meny

Barns rettigheter, arbeidstakerrettigheter og bomull i Usbekistan

I år er det 25 årsjubileum for FNs konvensjon om barnets rettigheter. Også tildelingen av Nobels fredspris til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi setter fokus på hvor langt verden har kommet i å sikre barns rettigheter, og hvor langt vi har igjen.

KLP har nylig valgt å ekskludere selskapene POSCO, Daewoo International og Olam International fordi selskapenes kjøp av bomull fra Usbekistan utgjør en uakseptabel risiko for medvirkning til brudd på menneskerettigheter, inkludert tvangsarbeid og de verste former for barnearbeid. Hele beslutningsdokumentet finnes her.

Bakgrunnen for utelukkelsen er et økonomisk system som er avhengig av utbredt bruk av tvangsarbeid. Hver høst tvinges ca. én million Usbekere til å innhøste bomull. Den usbekiske staten kjøper all bomull som produseres i landet til langt under globale markedspriser. Samtidig fastsetter regjeringen årlige produksjonskvoter for bøndene og holder kommunale myndigheter ansvarlige for at de blir fylt. De lokale myndigheters respons til dette har vært å tvinge offentlig ansatte og skolebarn til å arbeide for å sikre at kvotene fylles.

Rapporter fra, blant annet, FNs arbeidsorganisasjon (ILO) indikerer at bruk av barnearbeid i bomullsinnhøstingen har gått ned i løpet av de to siste årene. Men NGOer og uavhengige journalister bekrefter at dette har skjedd først og fremst ved å øke bruk av tvangsarbeid fra voksne, samt barn mellom 16 og 17 år. Med andre ord, det erstattes en type menneskerettighetsbrudd med en annen.

Problematikken rundt bomullsinnhøstingen er heller ikke relevant kun for de som kjøper bomull, men også for andre bedrifter som opererer i landet og blir bedt om å bidra til innhøstingen. Risikoen er at bedriftene brukes til å legitimere dette systemet, som hviler på grove menneskerettighetsbrudd. Dette kan være vanskelig å forene med selskapenes ansvar for å respektere menneskerettigheter.

Forholdene i de usbekiske bomullsindustrien er godt kjent og over 150 selskaper i tekstilbransjen har hittil forpliktet seg til å ikke kjøpe usbekisk bomull så lenge bruk av tvangsarbeid og barnearbeid fortsetter. Disse inkluderer kjente merkevarer som H&M, IKEA Supply AG, Adidas, Puma og Nike.

Selskapene som har blitt utelukket argumenterer for at deres tilstedeværelse i landet kan bidra til en forbedring. Samtidig erkjenner de at det per dags dato ikke er mulig for dem å foreta noe uavhengig kontroll av deres leverandørkjede for å sikre at bomullen de kjøper ikke innhøstes ved bruk av tvangsarbeid eller barnearbeid. Når risikoen for fremtidige bruk av tvangsarbeid og barnearbeid i Usbekistan er så godt kjent innebærer dette etter vår vurdering at fortsatt kjøp av usbekisk bomull utgjør en uakseptabel for medvirkning til menneskerettighetsbrudd i fremtiden.

 

 

Annie Bersagel

Annie Bersagel

Rådgiver ansvarlige investeringer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *