Meny
Omtale i DN 19.01.2015

Et stort og viktig steg inn i Øst-Afrikas bankmarked

Her kommer historien bak og argumentene for – fra adm. dir. i Norfund og konsernsjefen i KLP. (Bildet er hentet fra omtale i DN 19. januar):

Denne uken har vi tatt en betydelig posisjon i ett av verdens mest spennende bankmarkeder. Sammen med et knippe andre norske investorer i NorFinance AS har vi investert i kenyanske Equity Bank, og vi blir en ankerinvestor i banken. Banken har med utgangspunkt i Kenya ambisjon om å bli den dominerende banken i Øst-Afrika. Investeringen gir oss en unik mulighet til å bidra til utviklingen av neste generasjon banker i regionen – og til å sikre våre eiere og kunder her hjemme god finansiell og sosial avkastning.

 

«The unbanked»

Kenya, med sine 45 millioner innbyggere, har de siste årene hatt god økonomisk utvikling og myndighetene jobber målrettet for videre regional og bærekraftig vekst. Samtidig gjør mangel på kapital og finansielle tjenester at mange kenyanere ikke får ta del i den positive utviklingen. Dette kommer ikke av fravær av banker og teknologi: Det er et høyt antall banker og Kenya er verdensledende innenfor mobilbank. Hele 75 prosent av kenyanere bruker mobiltelefon til mobile pengetransaksjoner, og halvparten av verdens pengetransaksjoner over mobiltelefon gjøres i Kenya. Landet er på mange måter et laboratorium når det gjelder utvikling av neste generasjon banktjenester på mobil.

Bankmarkedene i Afrika er umodne, bankene og mikrofinans-institusjonene dyre og små, og bare 2-30 % av befolkningen har konto i en bank. Utfordringen er å få kostnadene ned og veksten i tjenester til de fattigste opp. Kostnadene illustreres godt gjennom forskjell på innskudd- og utlånsrente. Denne er gjerne oppe i hele 12 prosentpoeng. Det som nå er nødvendig er effektivisering og konsolidering, akkurat slik som det norske bankmarkedet har vært gjennom. Før krigen hadde vi flere enn 600 sparebanker. Ved utgangen av 2013 var det 108. Dagens sparebanker er sterkere, billigere og tilbyr bedre tjenester.

Langsiktig støttespiller

Equity Bank representerer den type bank Kenya, Øst-Afrika og kontinentet for øvrig trenger nå. En stor lokal aktør som kan gjøre produkter og tjenester tilgjengelige for flere kunder, og som kan utvikle distribusjon på en kostnadseffektiv måte. Banken har nærmere ti millioner kunder. I en analyse av utviklingen av mobile banktjenester globalt nevner The Economist Equity Bank som en av aktørene som kan ta mobilbank til det neste nivå.

For å lykkes i dette trenger Equity Bank solide støttespillere som tenker langsiktig, og støtte dem i målrettet arbeid for effektivisering og utbygging av bred distribusjon til små og mellomstore bedrifter og privatkunder uten tidligere tilgang til regulære banktjenester. Gjennom samarbeidet i NorFinance AS vil Norfund og KLP bli en slik anker-investor. Norfund har i en årrekke investert i finansinstitusjoner i fattige land, og KLP har tatt en svært aktiv rolle i å investere fremtidsrettet med hensyn til miljø og for positiv samfunnsutvikling innenfor andre områder. Sammen har vi den nødvendige erfaring og dedikasjon til bærekraft.

Å inkludere Equity Bank i våre investeringsporteføljer er helt naturlig. Deres produkter og tjenester er sentral infrastruktur for lokal utvikling, og samtidig er dette selskaper av en størrelse og profesjonalitet som gjør at de kan levere god avkastning. Vi er overbeviste om at dette vil være en god investering både for våre eiere og kunder her hjemme, og like viktig: For utviklingen av bankmarkedet i Øst-Afrika.

Hilsen Kjell Roland (administrerende direktør i Norfund) og Sverre Thornes (konsernsjef i KLP)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *