Meny

Åpenhet gir påvirkning: KLP diskuterer utelukkelsen av Petrobras med selskapets konsernsjef

Denne uken fikk vi en påminnelse på hvorfor det er viktig at KLP og KLP-fondene offentliggjør begrunnelser for uttrekk. Det er ikke alltid lett. Dokumentasjonskravet gjør at terskelen blir noe høyere, da enhver beslutning åpner for kritikk. Dessuten innebærer det at saker med manglende dokumentasjon, men sterke mistanker, ikke fører til uttrekk – uansett hvor frustrerende det kan oppleves.

Men det finnes flere fordeler med åpenhet, ikke minst at det har en vesentlig større påvirkningseffekt enn om KLP solgte sin lille eierandel i et multinasjonalt selskap i det stille. Dette så vi et eksempel på denne uken med det brasilianske energiselskapet Petrobras, som KLP utelukket i juni 2016 grunnet tilknytning til grov korrupsjon.

Petrobras inviterte KLP til et møte med både konsernsjefen, Pedro Parente, og lederen for utvinning og produksjon, Solange da Silva Guedes, i forbindelse med oljekonferansen i Stavanger. KLP har vært i dialog med Petrobras både før og etter utelukkelsesbeslutningen. Men etter internasjonale medier som Financial Times omtalte KLPs utelukkelse har dialogen foregått på et høyere nivå.

I møtet ble det klart at Petrobras tar KLPs beslutning svært alvorlig, selv om KLP og KLP-fondenes eierandel i Petrobras var helt ubetydelig. Det er positivt at Petrobras tok initiativet til et møte. Tiltakene konsernsjef Parente skisserte viser tydelig at han er sterkt personlig engasjert i opprydningen. Han kunne i tillegg vise til enkelte forbedringer i selskapets antikorrupsjonssystemer.

Likevel fortsetter etterforskningen av korrupsjonssaken både i Brasil og USA, og det er derfor for tidlig å utelukke at det kan komme ny informasjon om sakens omfang. Dessuten har flere høyt profilerte tidligere konsernssjefer i leverandørselskaper inngått forlikssamtaler med brasilianske myndigheter. Det knyttes stor spenning til hva deres forklaringer kan avsløre.

Uansett understreket dette møtet betydningen av åpenhet. Vi ser fram til å fortsette dialogen med Petrobras. Oppryddingen kommer til å være svært krevende, men vår målsetning er at KLP og KLP-fondene skal kunne investere i selskapet igjen.

Annie Bersagel

Annie Bersagel

Rådgiver ansvarlige investeringer

1 kommentar

  1. Anne K Grimsrud sier:

    Det gjør meg stolt å vite at KLP jobber aktivt for å sikre sosiale og langsiktig holdbare investeringer. Korrupsjon og skatteparadis undergraver økonomisk utvikling og tilliten vi er avhengige av for en bedre verden. Noen må gå foran, der har KLP vært et eksempel til etterfølgelse. Stå på! Oppdraget er ikke umulig…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *