Meny
palme

Palmeolje – dialog eller eksklusjon?

KLP og KLP-fondene er investert i flere selskaper som produserer palmeolje. Dette er en næring det er viktig å følge opp på grunn av avskoging og klimaskadelig virksomhet. Derfor gikk turen i september til Indonesia, en av verdens største palmeoljeprodusenter. Der skulle vi besøke selskaper, utøve eierskap, samt lære og forstå de utfordringer og muligheter palmeoljeselskaper har for bærekraftig og ansvarlig drift. Bransjen har møtt mye kritikk blant annet for nedhogging av regnskog og bruk av brann til å rydde områder. Ukontrollerte branner har ført til store miljøødeleggelser og skapt enorme mengder karbonutslipp.

I Indonesia møtte vi flere store palmeoljeselskap: Golden Agri Resources, Wilmar Int. Ltd., IndoFood Agri Ltd., Sime Darby Bhd. og Astra Agro Lestari. Det var oppløftende å høre selskapene fortelle hvordan de nå jobber for en bærekraftig palmeoljeproduksjon. Selskapene har forpliktet seg til å hindre avskoging og regnskogødeleggelse, samt dyrking av torvmyr. Torvmyr er spesielt viktige å bevare udyrket da myren lagrer mye CO2 og bidrar som et viktig vern mot skogbrann.

Selskapet Astra Agro Lestari (AAL) ble nylig trukket frem av Regnskogfondet for tilfeller der samarbeidspartnere og leverandører av selskapet knyttes til avskoging. Rapporten legger også vekt på at AAL i 2015 hadde store problemer med brann i områdene de kontrollerer. Det er ingenting som tyder på at brannene var påsatt, men selskapet har en forpliktelse til å innføre tiltak for å forebygge og hindre spredning av brann.

AAL ble vurdert for utelukkelse i fjor, men da de etablerte nye og bedre retningslinjer for bærekraftsarbeidet valgte vi å fortsette dialogen med selskapet. Under besøket hos AAL i Indonesia presenterte selskapet et samarbeid med Consortium of Resource Experts (CORE). CORE utvikler en handlingsplan for hvordan AAL kan sikre at retningslinjene for ansvarlig drift blir fulgt opp. Rapporten fra CORE skal leveres til selskapet i løpet av 2016. Det blir viktig for oss som eiere å følge opp handlingsplanen og selskapets resultater i tråd med denne.

AAL har ikke kommet like langt med arbeidet for å sikre ansvarlig drift som flere av de andre selskapene vi møtte i Indonesia, men de beveger seg i riktig retning. Den positive fremdriften pekes det også på i rapporten til Regnskogfondet. Likvel er dette et selskap som vi i KLP er enig med Regnskogfondet i at fortsatt må følges aktivt opp.

Så hvor går veiene videre? Vi håper de stegene AAL har tatt kun er begynnelsen. AAL ligger bak de beste i klassen, og forbedringspotensialet er stort. Regnskogfondets rapport gir oss viktig informasjon om selskapets utfordringer. Vi vil fortsette dialogen med AAL og de andre palmeoljeselskapene i Indonesia. Ved å utøve vårt eierskap og tydeliggjøre våre forventinger håper vi å bidra til at bransjen fortsetter å bevege seg i riktig retning.

KLP har ekskludert flere selskap for avskoging og konvertering av regnskog til oljepalmeplantasjer. Du kan lese om hvilke selskaper dette gjelder her.

Marte Storaker

Marte Storaker

Rådgiver ansvarlige investeringer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *